Bilet Satınal
Sakız Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sakız hakkında sıkça sorulan soruları derlediğimiz aşağıdaki bölümde adaya nasıl gidilebileceği, vize gerekliliği, Çeşme Sakız feribot seferleri, Sakız feribotu bilet ücretleri, Sakız adasında nerelerin gezileceği, Sakız plajları ve Sakız adasında yemek gibi konular hakkında cevapları bulabilirsiniz.
Çeşme ve Sakız Adası arasında her gün 09:00 ve 16:30 saatleri arasında feribot seferleri düzenlenmektedir. Seyahat yaklaşık 35-40 dakikasürmektedir.
Sakız Adası’nda yemekler daha çok balık ve diğer deniz ürünleri ağırlıklıdır. Bunlarla beraber Yunan mezeleri ve çeşitli et yemekleri de bölgede oldukça ünlüdür. Meşhur Yunan yemekleri olan Moussaka, Souvlaki, Choriatiki, Yunan salatası ve diğer Yunan mezelerini hemen hemen tüm restoranlarda bulabilirsiniz.
Yunan kahvesi, damla sakızlı Yunan kahvesi, damla sakızlı lokum ve şekerlemeler, başta sakız reçeli, mandalina reçeli ve fıstık reçeli ve domates reçeli olmak üzere envai çeşit reçel, sakız şekeri, sakız likörü, tarçın likörü, sakız şarabı, uzo ve daha birçok çeşitte uzo, likör ve damla sakızı ürünleri bulabilirsiniz.
Sakız Adası’nda Gezilecek Yerler
Görülmesi gereken diğer yerler: Sakız Limanı, Sakız Adası Kalesi, Kampos, Arkeoloji Müzesi, Bizans Müzesi, Denizcilik Müzesi, Jüstinyen Müzesi, Tıp Müzesi, Agia Markella Manastırı, Olympi Mağarası, Agio Galas Mağarası, Heraklion Bahçeleri, Koyun Adası, Balık Adası.
Adanın bağımsızlığını kazanması ve Yunanistan’a bağlanması 11 Kasım 1912 tarihinde gerçekleşmiştir. Adanın ismine gelecek olursak; Sakız ağaçları bu adada çok olduğu için adanın ismi Sakız Adasıdır.
Yani Sakız adasına günübirlik bile olsa pasaportsuz ve vizesiz geçiş yapılamaz.
Yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuk sonrasında Çeşme limanından (Sakız Adası feribotları, Ulusoy limanından kalkıyor ve hemen yanında otoparkı bulunuyor.) ulaşabiliyorsunuz.
Sakız Adası’na İzmir’in Çeşme ilçesinden kalkan feribotlarla 30 dakikada ulaşılabiliyor. Çeşme Sakız hattında seferleri bulunan firmalar Turyol, Ertürk ve Chios Sunrise.
Çeşme Sakız adası arasında feribot seferleri, tüm yıl boyunca kesintisiz devam etmektedir. Yaz aylarında her gün olan seferler kış aylarında ise haftanın belirli günlerinde yapılmaktadır.
Denizi soğuk ve sığ ama çok güzel. Plaj etrafında cafeler de güzel vakit geçirilebilir. Çocukların da güzelce oynayabileceği bir plaj. Şezlonglar ve bambu şemsiyeler ile rahatça tüm gün vakit geçirilebilir.
Sakız Adası tarihte birçok medeniyet görmüş ve birçok kültürden etkilenmiştir. Çoğu milletten izlerin bulunduğu Sakız Adası, insanların kesinlikle gidip görmeleri gereken yerlerden biri olarak kabul edilir. Genellikle insanlar Sakız Adasını yaz aylarında ve günübirlik olarak ziyaret ederler.
Sahil boyunca kafeler, restoranlarda nefis Yunan yemekleri yiyebilir; bira, frappe içebilirsiniz.
Tarihçi İsidoros’a göre Sakız Adası (Chios/Khios) ismi Fenikeliler’ den geliyor. Adada çok sayıda sakız ağacı olduğu için Suriye dilinde sakız anlamına gelen bu isim verilmiştir. İlk yerlilerinin kimler olduğu bilinmemektedir. Sakız Adası, Neolitik ve Tunç Çağı’ndan itibaren bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Sakız Adası İzmir’in Çeşme ilçesinin tam karşısında bulunan ve Yunanistan’ın beşinci büyük adasıdır. Adını adada bulunan damla sakızı ağaçlarından almıştır. Adanın sakızdan sonra gelen sembolü ise adada bulunan değirmenlerdir.
Sakız Adası’nın ana limanı. Feribotların yanaştığı iki büyük mendirek ile ayrılmış, açıklığı doğuya bakan büyük bir liman. Yaklaşık 2 DM kadar kuzeyde bir tane de marina var.
Dünya üzerinde sakız ağaçlarının yetiştiği ve damla sakızı üretiminin yapıldığı en önemli yer Sakız Adası. Zaten adını da ününü de buna borçlu. Adanın en büyük gelir kaynağı olan damla sakızından sonra, turunçgiller, zeytinyağı, uzo, vişne ve incir de adanın meşhur ürünleri arasında yer alıyor.
Sakız Adası hava durumu kış aylarında da ılıman bir karaktere sahip olduğu için genellikle çok soğuk olmamakta ve bu nedenle de kış aylarında da, tatil turizmi amacıyla olmasa da gezi turizmi amacıyla ziyaretçi kabul etmektedir.